10 Resipi Kreatif Leftover Roti

Pembuka tirai tema masakan Kids At Heart di Cookpad Malaysia pada bulan Julai ialah Leftover Roti. 🍞 Fokus tema ialan kanak-kanak πŸ‘§ πŸ‘¦ dan bukan sahaja kanak-kanak yang mendapat faedah dari tema ini tapi juga para ibu bapa untuk mendapat idea kreatif untuk menjadikan resipi masakan mereka lebih Kids Friendly di rumah masing-masing. Tema Leftover Roti ini terhasil dari inspirasi ingin mengurangkan pembaziran roti dan mencungkil kreativiti para Cookpaders untuk menambat hati anak-anak mereka yang kadangkala sudah bosan dengan resipi roti yang biasa seperti sandwich, french toast.

Tersenarai 10 Resipi Kreatif Leftover Roti:

Siapa tak kenal resipi biskut cornflakes madu? FZ Adzlin menggunakan asas resipi biskut cornflakes madu dengan bahan tambahan iaitu lebihan roti dicampur maka terhasilah, Roti Cornflakes Madu Cip Coklat.
Bagi kanak-kanak yang mengemari popcorn, para ibu bapa sila cuba resipi ini, Popcorn Roti Karamel dari Ziana Chesaad. Dia menggantikan bertih jagung dengan roti, pastinya lebih mengenyangkan.
Tiada kanak-kanak yang meminati kepala dan hujung buku roti kerana teksturnya yang agak keras. Idea kreatif Sesimple Loralin menggunakan kepala dan hujung roti sebagai tart untuk resipi Quiche Roti Bayam Brasil. Filling quiche menggunakan bahan kegemaran anaknya.
Lihat gambar seakan kon aiskrim dengan aiskrim vanilla kan? Inilah resipi Roti Kon Salad Udang dari Dapur Yusfarisyia. Lebihan roti dicelup dengan telur dan breadcrumbs, digoreng dalam bentuk kon dan isinya, salad udang yang dicampur dengan mayonis dan bayam. Cara bijak untuk menyelitkan sayur-sayuran dari mata kanak-kanak.
Berbeza dengan puding karamel biasa, resipi Puding Roti Karamel oleh theduh.ess menggunakan lebihan roti yang dicampur dengan bahan lain dan diblend sekali. Bijak kan?

MaRulez Arif berkongsi resipi Kruton Kari yang boleh dimakan dengan salad, sup ataupun boleh dimakan begitu saja sebagai snek atau keropok.
Mahadiah menggunakan roti butterscotch untuk dijadikan kulit tart dalam resipinya Muffin Roti Butterscotch. Ia kemudiannya diisi dengan campuran tepung gandum, telur, susu, keju dan sosej.
Bahagian kerak roti jangan dibuang. Olahkan seperti bagaimana Nor Ariffin menggunakan kerak roti untuk dijadikan lollipop dalam resipinya, Bread Lollipop Chocolate. Kerak roti digulung dalam bentuk lollipop dan dicelup dalam coklat dan ditabur dengan sprinkles berwarna-warna semestinya akan menambat hati kanak-kanak.
Untuk yang mencari cara mudah membuat Roti Boy atau ingin menghabiskan lebihan roti di rumah, sila cuba resipi Roti Boy Express oleh Aznie Khasri. Pasti habis dimakan oleh anak-anak di rumah.
Gabungkan omelette dengan roti maka terhasilah, Omelette Cheese Bread resipi oleh Leeina Qaliena. Cara yang bijak untuk olahan 2in1 dimana omelette disatukan di atas kepingan roti menjadikan ia serupa roti telur.

Di Cookpad Malaysia, terdapat lebih daripada 700 resipi menggunakan roti slice seperti roti Gardenia. Sekiranya anda buntu, layarilah web kami, Cookpad MalaysiaΒ  atau muat turun aplikasi Cookpad di telefon anda sama ada menggunakan Google Play Store atau Apple Store. Terlintas idea kreatif menggunakan lebihan roti di minda anda? Boleh juga kongsikan bersama kami resipi kreatif anda di group FacebookΒ Cookpad Malaysia CommunityΒ kami.

One thought on “10 Resipi Kreatif Leftover Roti

Add yours

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Blog di WordPress.com.

Atas ↑

%d bloggers like this: